با سلام عشایر طبس مسینا که از سخت کوشترین مردم هستند کوچ بهاره خود را از هفته دوم فروردین ماه شروع کرده اند .عشایر طبس مسینا دو بار در سال کوچ می کنند کوچ بهاره به همراه خانواده است و به مناطق شوراب ،پدخل ،مرق ، کلاته خشک ، فیلچاه ،کوه میناباد ،چهبلوچ و . . . کوچ می کنند و حدودا سه تا پنج ماه در این مناطق با خانواده هایشان هستند و از شیر گوسیفندان کره ، کشک(قروت) ،روغن زرد و...درست می کنند. از اوایل پاییز کوچ زمستانی به منطقه مرز افغانستان که به تک نومیدی معروف است شروع می شود. که البته در این مرحله کوچ خانواده ها را همراه نمی برند و فقط مردان همراه گله می روند. . در 50 روز مانده به نوروز که فصل زایمان گوسفندان است مردان بیشتری به تک می روند. در پایان تعدادی عکس از شروع کوچ و گوسفندان برایتان می گذارم
موفق و پیروز باشید.
با سلام خدمت همه دوستان و با عرض پوزش به علت تاخیر در ارسال عکس ها . ولی الوعده وفا
در ادامه جند عکس از خسارات سیل در طبس مسینا را قرار دادم که البته گوشه ی کوچکی از تخریب سیل در روز بعد از سیل می باشد
با سلام خدمت همه دوستان عزیز و تبریک سال نو
سه شنبه باران شدیدی در مناطق اسدیه ،هندوالان، و قسمت های مختلف شهرستان درمیان شروع به باریدن کرد که البته در بعضی از مناطق تگرگ شدیدی هم بارید .این در حالی بود که در شهر طبس مسینا از باران خبری نبود شب هنگام ناگهان صدای غرش رودخانه ای که سالها آبی به خود ندیده بود همه را متوجه خود کرد. و ناگهان مردم آسیای جان محمد طبس خود را در محاصره سیل دیدند . آب با قدرت سر سام آوری وارد خیابان ها و کوچه های آسیاب جان محمد شد و به سرعت راه خود را به داخل منازل پیدا کرد و باعث شد مردم سراسیمه از خانه های خود فرار کنند . به طوری که حتی فرصت پیدا نکردند لباسی برای خود بردارند یا مدارک خود را بردارند و بعضی که فرصت پیدا نکردند از خانه خارج شوند بر روی پشت بام منازل خود رفتند تا از سیل در امان باشند
ادامه بزودی
این دهستان درشمال به قاین، از جنوب به دهستان طبس مسینا، از شرق به مرز افغانستان واز غرب به دهستان فخرود محدود مىشود. وسعت کلاین منطقه 1572 کیلومتر مربع مىباشد که درحدود نصف آن دشت و بقیه را ارتفاعات تشکیل مىدهد. جمعیت دهستان گزیک 60568 نفر است که بیشاز 50 درصد آن در 10 روستا زندگى مىکنندواین 10 روستا 33 درصد روستاهاى سکنه دار بخش گزیک راتشکیل مىدهد. محصولات عمده این دهستان به ترتیب اهمیت عبارتند از: گندم، جو، چغندرقند، زرشک، عناب، نباتات علوفهاى، جالیزى، بادام، پسته، انار و انجیر.
کل زمین زیر کشت منطقه در حدود 1181 هکتار است که 711 هکتار به کشت آبى و 470 هکتار آن به کشت دیم اختصاص دارد. پربارانترین ماههاى سال دى، بهمن، فروردین ومتوسط بارندگى سالانه 183/2 میلىمتر است. حداکثر مطلق درجه حرارت ماهانه منطقه 38/25 درجه سانتىگراد در خردادماه و متوسط حداقل مطلق درجه حرارت ماهانه 10/5- درجه سانتىگراد، در بهمن ماه بوده است. وزش بادهاى 120 روزه نیز بر کاهش رطوبت مىافزاید، و باعث مىشود میزان تبخیر در منطقه به 3600 میلىمتر برسد.
باکمال تأسف پوشش گیاهى این منطقه توسط مهاجرین افغانى براى مصارف دام و یا سوخت از بین رفته و از این رو فرسایش آبى و بادى در این منطقه بسیار فعال است. درمنطقه، 8 چاه عمیق و 8 چاه نیمه عمیق و 18 رشته قنات جارى وجود دارد که به دشت آواز و گلمیران محدود مىشود. حداقل آبدهى، مربوط به قنات روستاى اشک و حداکثر آبدهى، مربوط به روستاى گزیک به ترتیب 0/5 و 35 لیتر در ثانیه مىباشد. نیز تعداد 16 دهنه چشمه درمنطقه جریان دارد. حداقل دبى چشمهها 0/5 و حداکثر 7 لیتر در ثانیه است. تخلیه سالانه آب از 16 حلقه چاه، 18 رشته قنات و 16 دهنه چشمه، سالانه 10/5 میلیون متر مکعب مىباشد. مجموع ریزش جوى منطقه در حدود 288 میلیون متر مکعب است که اکثر آن با کمال تأسف به صورت سیل از منطقه خارج مىشود. |
طبس مسینا از دهستانهاى بخش درمیان است که از مجموع 105 روستاى آن فقط 82 روستاى آن سکنهدار هستند. مورخین براى اینکه طبس مسینا که در شرق بیرجند وبافاصله 130 کیلومترى قرار دارد با طبس گیلکى که در جنوب غربى بیرجند و با فاصله 280 کیلومترى واقع است، اشتباه نشود، اولى را به ملاحظه اینکه در آن عناب فراوان مىروید به طبس عناب و دومى را به طبس خرما معرفى کردهاند. درحال حاضر طبس خرما یا گلیکى صرفاً بهنام طبس موسوم است. طبس مسینا در شرق با افغانستان هم مرز مىباشد.
طبس مسینا بهدلیل اینکه بر سر راه سیستان وکرمان قرار دارد از موقعیت ترانزیت برخوردار است. تاریخ بیهقى که در نیمه قرن ششم تألیف شده چنین مىنویسد که: حضرت علىبن موسىالرضا )ع( به سال 202 هجرى از راه طبس مسینا به خراسان آمده و در آنجا نزول فرموده است )بهارستان صفحه 21).
طبس مسینا در تمام دوران تسلط اسماعیلیان برقهستان از پایگاههاى مهم ومستحکم این فرقه محسوب مىشده و اسماعیلیان در قلعه مستحکم طبس مسینا مسقر بودهاند. این قلعه تا حدود یکصد سال پیش، از وضعیت خوبى برخوردار بوده، لیکن درحال حاضر در وضع مطلوبى نمىباشد. )نقل قول از شادروان فاروق فرقانى و بازدید شخصى(.
نژاد اهالى آریائى و زبان آنها فارسى با لهجه بیرجندى، است. اکثریت اهالى این بخش اهل تسنن مىباشند.
آب وهواى این بخش معتدل و متمایل به سرد وخشک است. اعتدال هوا، موجبآبادانىاین بخش و حداکثر تراکم جمعیت دراین منطقه گردیده است. )تراکم جمعیت در بخش مرکزى 10/18، در بخش خوسف 1/93، در بخش سربیشه 5/50 و 21/57 نفر در درمیان مىباشد(. بخش درمیان از طریق دهستانهاى طبس مسینا و گزیک با افغانستان مرز مشترک دارد.
از دشتهاى عمده درمیان مىتوان از دشت درمیان - گزیک به وسعت 5380 کیلومتر مربع ونیز از دشت اسد آباد و طبس مسینا به وسعت 855 کیلومتر مربع نام برد. حداقل 30% از اراضى درمیان مستعد کشاورزى هستند. در برخىاز نقاط دشتهاى مذکور، خاک درعمق شور است و چنانچه گیاهانى که نیاز بیشترى به آب دارند مثل چغندر، دراین زمینهاکشت شوند، املاح خاک از عمق به سطح زمین نزدیک مىگردد. بنابراین در این زمینها گیاهانى بایدکشت شوند، که آبیارى کمترى مىخواهند و بامناطق شور سازگارى دارند و ثانیاً سعى شود که آبها در مسیر خود شور نشوند. نوع کشت دراین منطقه اغلب آبى است. منابع آبیارى در این بخش عبارتند از: قنات، رودخانههاى فصلى، چشمه و در دشتها چاه عمیق، فراوردههاى زراعى درمیان عبارتند از: گندم، جو، چغندر قند، زرشک، پنبه، ترهبار، حبوبات، زعفران و زیره. محصولات درختى این بخش از قبیل: گلابى )بویژه ناک(، زردآلو و گردواز شهرت کافى برخوردارند.
رستنىهاى این بخش )منظور درختان و گیاهانى هستند که به طور طبیعى مىرویند( عبارتند از: بادام وحشى )بادامک(، بنه، پسته بنه و گیاهان عمده داروئى وصنعتى شامل: گل زوفا، کلپوره، شاهتره، خاکشیر، شیرین بیان و آنغوزه مىباشد. ضمناً از قدیمالایام گرفتن، عرقیات گیاهان داروئى و عرق گیاهان مختلف با یکدیگر تحت عنوان »چهل گیاه« مرسوم بوده است.
ازوحوش و پرندگان این بخش مىتوان از: بزکوهى، قوچ، آهو، گرگ، روباه، شغال، خرگوش، کبک، تیهو و سینه سیاه نام برد. دراین بخش رودخانههاى فصلى زیادى وجوددارد که مهمترین آنها »رود درمیان« مىباشد. ضمناًسرچشمه رود شور بیرجند از این بخش مىباشد که قبلاز اینکه به شهر بیرجند برسد قسمتىاز نواحى غربى در میان را مشروب مىسازد. اقتصاد بخش درمیان صرف نظر از کشاورزى و دامدارى از طریق قالیبافى مىباشد. قالیبافى دردهستان قهستان بویژه روستاى درخش، سابقه طولانى داردواز درخش به عنوان اولین منطقه قالیبافى در شهرستان بیرجند یاد شده است. )دراین مورد براى اطلاع بیشتر به بخش قالى و قالیبافى در شهرستان بیرجند مراجعه شود.( طایفههاى درمیان عبارتنداز: احرارى، احمدى، حیدرى، کاوسى، واحدى، سالارى، سلجوقى، عظیمى، هادینى، اطمینان، صادقى، مسینائى، عطائى و زراعى. در نوارمرزى این بخش چادرنشینان بلوچ نیز وجود دارد. یکىازدهستانهاى درمیان، خود روستاى »درمیان« مىباشد که در عین حال مرکز بخش است. درمیان در طول جغرافیائى َ59 - 53 و عرض جغرافیائى َ32 - 51 و به ارتفاع 1900 متر مىباشد. درمیان در 108 کیلومترى مشرق بیرجند واقع است. چنانچه قبلاً گفته شد در مرکز بخش یک رودخانه فصلى به نام »درمیان« وجود داردکهاز کوه مینآباد سرچشمه مىگیرد. در میان در وسط درهاى واقع شده، که از همه طرف توسط کوهمین آباد احاطه شده است وشاید اطلاق نام درمیان به همین جهت بوده است. آب وهواى درمیان،نسبتاً سرد و تمایل به خشکىدارد.میزان باران سالانه در حدود 170 میلىمتر و حداکثر درجه حرارت تابستان 35 درجه و حداقل درجه حرارت زمستان 14 درجه زیر صفر مىباشد. در سه کیلومترى درمیان قلعهاى قدیمى به نام »فورگ« وجود دارد که قدمت آن حداقل به 500 سال مىرسد. جمعیت دهستان درمیان در حدود 17000 نفر ووسعت آن در حدود 690 کیلومتر مربع مىباشد. درمرکز بخش درمیان ادارات دولتى متعدد، بخشدارى، اداره آموزش و پرورش، مخابرات، پست، کشاورزى، جنگلبانى، وبانکهاى تعاون، کشاورزى و صادرات وجود دارد. محصولات کشاورزى و دامدارى ودرختى درمیان ونیز رستنىها و وحش و طیور درمیان مانند کل بخش است ونیازى به تکرار ندارد. اسدآبادنقطه شهرى بخش درمیان است که در 18 کیلومترى مرکز بخش واقع مىباشد؛ و مهمترین بخش صنعتى آن کارخانه قند اسدآباد مىباشد، که سالانه حدود 7000 تن شکر تولید مىکند. بعلاوه اداره ثبت احوال جهت صدور شناسنامه دراین بخش فعالیت دارد. |
خبرگزاری فارس: امام جمعه اهل سنت درمیان کمکرسانی سریع مسئولان به سیل زدگان بخش گزیک این شهرستان را خواستار شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از درمیان، مولوی احمد عبداللهی پیش از ظهر امروز در بازدید از مناطق سیلزده درمیان در طبس مسینا بر توجه بیش از بیش مسئولان شهرستان و استان به مردم حادثه دیده روستای محمدآباد و شهر طبس مسینا تاکید کرد.
وی نیازهای اساسی مردم را در حال حاضر پوشاک، مواد غذایی، وسایل و تجهیزات آواربرداری دانست و تصریح کرد: عمق و حجم حادثه بسیار بالا است و مردم از کمبود امکانات گلایه دارند.
شهردار طبس مسینا نیز در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: حدود 200 چادر از طرف هلال احمر برای اسکان موقت مردم نصب شده و برق، سرویس بهداشتی نیز فراهم شده است.
عبدالودود محمدپرست افزود: ستاد بحران محلی نیز در شهر تشکیل شده و شناسایی خانوارهای آسیب دیده برای اسکان و کمک در حال انجام است.
وی نیازهای ضروری را تجهیزات آواربرداری، پوشاک و پتو اعلام کرد و اظهار داشت: البته سطح توقعات بالا است و نمیتوانیم با امکانات موجود جوابگوی همه توقعات مردم باشیم.
یکی از ساکنان شهر طبس مسینا در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: متاسفانه کمکرسانی به مردم سیلزده در حد مطلوب نیست و مردم با کمترین امکانات اقدام به آواربرداری برای بیرون آوردن وسایل زندگی خود میکنند.
رسول حقخواه با بیان اینکه حیوانات زیادی تلف شدهاند، تصریح کرد: در صورتی که لاشههای دام تلف شده به موقع جمعآوری نشوند شاهد امراض زیادی در منطقه خواهیم بود.
وی ادامه داد: محلی که برای ستاد اسکان موقت سیلزدگان پیشبینی شده به دلیل دوری از شهر مناسب نیست و شهروندان طبسی حاضر نیستند خانههای تخریب شده خود را ترک کنند.
بر اثر وقوع سیل در شهرستان درمیان در شهر طبس مسینا 250 خانوار و در روستای محمدآباد 170 خانوار دچار آسیب جدی شدهاند و خانههای آنان به طور صد درصد تخریب شده است.
قلعه تاریخی طبس مسینا از آثار باستانی ثبت شده می باشد که دارای قدمتی طولانی می باشد و داستانهای فراوانی در مورد جنگهای قدیمی میان کفار و مسلمانان در این قلعه وجود دارد که در آینده حتما در مورد آنها خواهم نوشت . درب قلعه تا حدود 25 سال پیش وصل بود و دیوارهای آن سالم ولی متاسفانه در سالهای اخیر تخریب قلعه شدت گرفته که نیاطزمند توجه مسئولان ذیربط می باشد.
سلام دوستان . ببخشید اگه دیر به وعده ای که داده بودم عمل کردم . راستش را بخواهید خیلی گرفتارم و سرم شلوغ ، هوا هم که سرد و مزید علت . خب بهانه تراشی بسه ، حالا میریم سر اصل مطلب
عید قربان بزرگترین عید مسلمانان در روستای طبس مسینا جایگاه خاصی دارد . مردم در این روز با پوشیدن لباسهای نو راهی عیدگاه می شوند ( لازم به ذکر که طبس مسینا بیشتر از 7000 نفر جمعیت دارد و از به هم پیوستن 4 آبادی تشکیل شده و سابقه تاریخی زیادی دارد) و بعد از خواندن نماز عید بر مزار اقوام فاتحه می خوانند سپس به منزل آمده و قربانی می کنند . بیشتر مردم روستا حدود 95 درصد مردم قربانی می کنند . آنان قربانی را بر هر زن و مرد که توان مالی داشته باشد واجب می دانند . در این روز بوی کباب در سراسر روستا و روستاهای منطقه می پیچد . افراد نیازمند از سایر مناطق ، حتی شهر بیرچند برای تهیه و دریافت گوشت قربانی به روستا مراجعه می کنند . این روز جایگاه ویژهای نزد مردم این منطقه دارد.در ادامه همانطور که قول داده بودم عکسهای این مراسم را براتون به نمایش می گذارم. لازم به ذکر است که بیشتر مردم گوسفند و تعدادی هم گاو قربانی می کنند . امیدوارم خوشتان بیاید.
دو عکس هم متعلق به عیدگاه اسدیه است که بعد از نماز گرفته شده
منتظر نظرات شما هستم