معرفی طرح سنجش سراسری کودکان آماده ورود به دبستان
یکی از مهمترین عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ، سلامت جسمانی و روانی آنان می باشد . اگر یکی از حواس کودک به دلایل مختلف دچار اختلال باشد یعنی اگز کودکی به خوبی نشنود و یا به خوبی نبیند و یا قادر به درک پیام معلم نباشد ، به تدریج افت تحصیلی را نشان می دهد . مسلما تعدادی از کودکان در هنگام ورود به مدرسه از انواع نارسایییهای بینایی ، شنوایی و آمادگی تحصیلی و .... رنج می برند که تا این موقع به دلیل بارز نبودن و عدم تشخیص به وسیله والدین ، کودکان با این مشکل وارد مدرسه عادی می شوند و معلم به تدریج شاهدافت تحصیلی کودک می گردد و همراه با این افت ، عوارض و مشکلات روانی جدیدتری مثل احصاص حقارت ، خود کم بینی ، عدم اعتماد به نفس و ..... را نیز نشان می دهد .
علاوه بر این طبق توزیع نرمال پراکندگی هوش در جامعه ، تقریباً 2 تا 5/2 % کودکان به دلیل تفاوت بارزی که با گروه متوسط خود دارند باید از آموزش ویژه ای استفاده نمایند .
همه ساله با اجرای طرح سنجش می توان کودکان لازم التعلیم استثنایی را به موقع تشخیص داده تا اینگونه کودکان بتوانند از آموزش های ویژه متناسب با استعداد خود استفاده نمایند و با تشخیص به موقع کودکانی که از نارسایی های بینایی ، شنوایی و آمادگی تحصیلی رنج می برند ، از افت تحصیلی و بروز عوارض روانی بیشتر جلوگیری نمود .
اهداف طرح سنجش سراسری کودکان آماده ورود به دبستان
هدفاصلی و عمده طرح سنجش کمک به بهبود کیفی آموزش و پرورش کشور و کنترل یکی از مهمترین عوامل افت تحصیلی در مدارس کشور می باشد. هدف این طرح به هیچ وجه جداسازی کودکان و محروم کردن آنان از آموزش و پرورش عادی نبوده ، بلکه تشخیص به موقع کودکان مشکل دار و جایگزینی صحیح آنان در نظام آموزشی کشور از مهمترین اهداف این طرح می باشد . علاوه بر این اهداف مشروحه ذیل را می توان برای آن در نظر گرفت :
1- تشخیص و شناسایی به موقع کودکانی که دارای مشکل هستند .
2- جایگزینی صحیح و دقیق کودکان مشکل دار در نظام آموزشی کشور .
3- ارائه توصیه های بهداشتی ، آموزشی و روانشناختی برای کودکانی که از مشکلات جزئی رنج می برند.
4- بررسی میزان شیوع اختلالات بینایی و شنوایی کودکانی که وارد مدرسه می شوند .
5- تشخیص به موقع کودکان مرزی و جایگزینی آنان در کلاسهای آموزش ویژه در مدارس عادی .
6- پیشگیری از بروز آسیب های روانی و اختلالات رفتاری کودکان مشکل دار.