دکتر علی آذروش در گفتوگو با ایسنا، به بحث آزاد شدن یارانههای انرژی در صنعت مرغداری اشاره کرد و با بیان اینکه صنعت مرغداری در چهار مسیر مختلف با بحث انرژی مرتبط است، اولین مسیر را بحث گرمایش سالنهای مرغداری عنوان کرد و گفت: در سطح کشور بیش از20میلیون مترمربع سالن مرغداری تنها در بخش تولید مرغ گوشتی وجود دارد که مرغداران در این بخش ناگزیر هستند برای پرورش در این سالنها از سیستم گرمایش استفاده کرده و سالنهای خود را گرم کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اکثر واحدهای پرورش مرغ گوشتی برای گرمایش سالنهای خود از سیستمهای سنتی استفاده کرده و تنها یک درصد از واحدهای مرغداریهای گوشتی از سیستمهای نسبتا مناسبتر استفاده میکنند، افزود: میانگین مصرف گازوییل برای گرمایش این سالن ها در سال 2.5 تا 3 میلیارد لیتر است و به عبارتی هر یک سر جوجه حدود 2.5 تا 3 لیتر مصرف سوخت دارد، تاکید کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر صحبت از افزایش قیمت سوخت است هر عددی که به قیمت سوخت اضافه شود تولیدکنندگان این صنعت را در تامین سوخت سالنهای خود با مشکل بزرگی مواجه میسازد.
آذروش با اشاره به اینکه برای مدرن کردن تمام سالنهای مرغداریهای گوشتی(20 میلیون متر مربع) نزدیک به 40 هزار هیتر(سیستم گرمایش نوین ) احتیاج است، ادامه داد: باتوجه به محدود بودن ظرفیت تولید سیستمهای مدرن در داخل کشورحتی در صورت فراهم بودن همه شرایط حدود 10 سال زمان لازم است که همه سالنهای تولید سیستمهای گرمایش سالنهای خود را به روز کنند.
دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان مرغ گوشتی کشور با اشاره به اینکه تولید خوراک واحدهای مرغ گوشتی به کمک تجهیزاتی که متکی به صنعت برق است تولید میشود، اضافه کرد: اگر قرار باشد یارانههای برق برداشته شود تولیدکنندگان این بخش با افزایش قیمت شدیدی مواجه میشوند که تحمل آن برای صنعت مرغداری غیرممکن است.
وی با اشاره به هزینه حمل و نقل نهادهها گفت: اگر یارانه سوخت برداشته شود این هزینهها افزایش غیرمتعارفی پیدا خواهد کرد ضمن اینکه در بخش روشنایی سالنها نیز ما از انرژی برق استفاده میکنیم که تامین آن در صورت حذف یارانههای سوخت هزینههایی را برای ما بهدنبال خواهد داشت.
آذروش با بیان اینکه درحال حاضر با برداشتن یارانههای انرژی دو اتفاق در صنعت مرغداری روی خواهد داد، تصریح کرد: درحال حاضر با وجود داشتن یارانه در این بخش قیمت تمام شده هر کیلو گوشت مرغ 2هزار و 500 تومان است در حالیکه قیمت تمام شده جهانی در هر کیلو 1500 تومان برآورد شده که با این قیمتها نمیتوانیم در بازارهای جهانی رقابت کنیم.
وی گفت: با برداشتن یارانههای انرژی قطعا قیمتهای تمام شده ما افزایش بیشتری خواهد داشت و به این ترتیب به هیچ وجه نمیتوانیم با بازارهای جهانی رقابت کنیم ضمن اینکه با برداشتن یارانه سوخت قیمت گوشت مرغ نیز افزایش ملموسی پیدا خواهد کرد و در بازار با عدم تعادل عرضه و تقاضا مواجه خواهیم شد.
دبیر انجمن صنفی پرورشدهندگان مرغ گوشتی کشور با بیان اینکه امسال روی تولید یک میلیون و600 هزار تن گوشت مرغ برنامهریزی شده است، افزود: درحال حاضر حتی با قیمتهای موجود عرضه و تقاضا متعادل نیست و با بالا رفتن قیمتها این تعادل به ضرر عرضه بهم میخورد به همین دلیل تولیدکنندگان این بخش نگرانی جدیای دررابطه با برداشتن یارانههای انرژی در صنعت مرغداری دارند.
آذروش در ادامه با بیان اینکه این قضیه باید برای صنعت مرغداری در یک پروسه 10 ساله دیده شود، ادامه داد: در این زمان صنعت مرغداری میتواند آرام آرام خود را تجهیز کرده تا حداقل مصرف انرژی و حداکثر بهرهوری را داشته باشد تا با آزاد شدن یارانه انرژی صنعت مرغداری کمترین آسیب را ببیند.
وی در پایان گفت: طی دو سال گذشته بارها بحث تجهیز و نوسازی واحدهای مرغداری را دنبال کردهایم ولی متاسفانه تاکنون هیچگونه پاسخ و یا حرکت جدی از سوی دولت ندیدهایم