استفاده از ژست ها: در مطالعه ای مشخص شده است که تعداد ژست هایی که کودکان دچار دیر شکوفایی زبان استفاده می کنند، می تواند نشانگر توانایی های زبانی بعدی آنها باشد. کودکانی که از تعداد بیشتری ژست برای اهداف ارتباطی مختلف استفاده می کنند، احتمال بیشتری دارد که زودتر به همسالانشان برسند.
سن تشخیص: مشخص شده که هر چه سن تشخیص دیر شکوفایی زبان دیرتر باشد، نتایج مثبت در پیشرفت کودک کمتر است. هر قدر زودتر معلوم شود که کودک در بیان زبان مشکل دارد و زودتر به فکر چاره بیافتیم، کودک می تواند زودتر به همسالان خودش برسد. همچنین اگر کودکی در آن سنی که زبان و گفتار سایر کودکان سریع رشد می کنند، رشد آرامی داشته باشد(مثل ? تا ? سالگی)، در این زمینه عقب تر می افتد.
پیشرفت در رشد زبان: هر چند ممکن است رشد زبان در کودکی آرام باشد اما باید در هر ماه، در توانایی زبانی او تغییرات واضحی ایجاد شود. مثلاً کلمات جدیدی را بفهمد یا بگوید. یا اینکه از همان کلمات قبلی برای رسیدن به اهداف جدید و متفاوتی استفاده کند. همچنین ممکن است کلمات را در جمله های طولانی تری به کار ببرد.
والدین باید چه کاری انجام دهند؟
والدین نباید به پیش بینی های دیگران اعتماد کنند و یا این طور تصور کنند که کودکشان شبیه کودک دوستشان است و سرانجام به رشد طبیعی زبان می رسد. اگر والدین در مورد رشد زبان و گفتار کودکشان نگرانند، باید به یک آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنند تا یک ارزیابی کامل و تخصصی از کودکشان انجام دهد.
کودکان مسن تر و رویکرد عملی تشریک مساعی و همکاری
تحقیقات در حال انجام نشان داده اند که رفتار درمانی یک مداخله موثر برای کودکان مسن تر است. هنگامیکه مداخلات درمانی، بسیاری از خصوصیات کودکان کم سن تر را برای این کودکان ابقا می کند بعضی تغییرات ایجاد شده برای کودکان مسن تر و در سنین مدرسه نیز مفید هستند مثلا" تشریک مساعی با آموزش دهنده ها و دیگر متخصصان در مدرسه و جامعه به افزایش ادامه می دهد. درمان ممکن است شامل زمانی برای گردش در خارج از شهر باشد که در آن مهارتها می توانند یاد گرفته شوند یا در جاهایی که می توانند مورد استفاده قرار گیرند عمومیت پیدا کنند. زمان پرداخت به آموزش ممکن است به 30 دقیقه یعنی زمانی که شبیه مدرسه است افزایش یابد . دستاوردهای درمان اغلب به سمت مدرسه بوسیله استفاده از یک مراقب عمومیت پیدا می کند و حتی خود درمان ممکن است در مدرسه ادامه یابد.
تعریف خدمات بالینی
در مدل با پایه بالینی موسسه لواس علاوه بر پیشرفت برنامه و نظارت به خودی خود پرسنل درمانی برنامه را اجرا می کنند. منظور از پرسنل درمانی شامل تک تک مربیان ارشد و آموزش دهندگان و ناظران می باشد . اکثریت آموزش ارائه شده به کودک توسط یک تیم 3 تا 5 نفره دوره دیده در منزل صورت می گیرد. یک یا دو تن از مربیان ارشد مسئول آموزش دیگر مربیان و پیگیری پیشرفت کودک از طریق آنالیز داده های رسیده است و کلیه اعضای تیم تحت نظارت درمانگر ارشد بیمار یا مدیر درمانگاه قرار دارند . پیشرفت کودک هر هفته در یک جلسه با حضور تیم درمانی ، والدین ، خود کودک و پرسنل درمانی موسسه لواس بررسی می شود. در جلسه زمانی برای بازدید اطلاعات رسیده پیشرفت والدین و آموزش پرسنل درمانی و اجرای برنامه آموزشی و نحوه مداخلات جدید در نظر گرفته می شود. والدین تشویق می شوند تا نقش فعالی در خلال جلسات بالینی داشته باشند.
کشور ایران با تنوع کلیماتیک و اکولوژیک جغرافیایی و بدلیل قرار گرفتن در پهنهای از جهان که دربرگیرنده سه ناحیه رویشی اروپا - سیبری، ایرانو - تورانی و خلیج و عمانی میباشد از تنوع گونهای قابل توجه برخوردار است. بطوریکه امروزه با پیشرفت علم گیاهشناسی مدرن تعداد گونههای شناخته شده در آن به 8000 گونه بالغ میگردد. قطعاً در میان این تعداد از گیاهان بخشی نیز در ردیف گیاهان دارویی است. با این حال اگر به گذشته گیاهان دارویی و طب سنتی در ایران نگاهی داشته باشیم به این نتیجه میرسیم که با توجه به محدودیتهای امکانات ارتباطی و نبود وسایل ارتباط جمعی اغلب گیاهان دارویی بکار گرفته شده مربوط به ناحیهای خاص بوده که طبیب طب سنتی در آنجا زندگی میکرده بنابراین تعدادی از گیاهان که خاص محدوده جغرافیایی محدودی بودهاند در ناحیهای مصرف میشده و در جای دیگر اصولاً شناخته شده نبوده است. اگرچه حدس و تخمین تعداد گونههای گیاهی مورد استفاده در طب سنتی کاری دشوار است ولیکن با کمی اغماز و گذشت باید بتوان ادعا کرد که حداکثر تعداد آنان به 400 گونه نمیرسید و این درحالست که تعدادی از آنها در ردیف ادویهجات و بعضی از داروهای وارداتی است. زیرا امروزه نیز با مراجعه به مغازههای عطاری و دستاندرکار طب میباشد. درحالیکه در حال حاضر با پیشرفت علم و گشایش مراکز تحقیقاتی و دانشکدههای متعدد داروسازی و ایجاد مراکز گیاهشناسی متعدد و دستیابی به رقم 8000 گونه این امکان را فراهم میآورد که با صبر و شکیبایی و حوصله درخور کار علمی با دقت موشکافانه دست به کار بزرگ بزنیم و در یک تصمیم جمعی با ایجاد یک مرکز مهم بررسی و شناخت گیاهان دارویی و شناسایی مواد مؤثره و انجام فعالیتها و آزمایشات بالینی، کار سترگ شناخت و معرفی گیاهان دارویی را بانجام رسانیده و از هرج و مرجهای موجود و رفتارهای غیرعلمی پرهیز نماییم.
با نگاهی به سابقه چندساله اخیر گیاهان دارویی به این نتیجه میرسیم که اغلب دانش طب سنتی تلفیق شده با دانش روز برگرفته از دانش مردم اروپا و سایر ملل میباشد که اغلب نیز روی گیاهان خود کار کرده و برای مصرف آنها دلایل متقن و محکمی دارند درحالیکه در ایران بدون توجه به امکان رویش گیاهان معرفی شده در منابع آنان در ایران اغلب کتابهای آنها به فارسی ترجمه شده و با مراجعه به کتابهای منتشره درمییابیم که عدم توجه کافی به موضوع رویش گیاهان در ایران و تطابق شرایط رویشگاهی فقط تعدادی نام به ردیف گیاهان دارویی ایران اضافه گردیده درحالیکه مردم و فرهنگ ایرانی نسبت به آنها بیگانه بوده و آنچه را که در گذشته داشتهاند یعنی اعتماد و اعتقاد به طب سنتی را نیز از دست دادهاند و برای این اعتمادسازی و برگرداندن دانش بومی خود نیازمند انجام تحقیقات منسجم و جلوگیری از پراکندهکاریها میباشیم. لازم است یادآوری گردد که به عنوان یک گیاهشناس با توجه به شناخت گیاهان ایران و شرکت در سمینارهای متعدد گیاهان دارویی و آشنایی با اغلب دستاندرکاران این علم در شهرستانها یقین دارم که اغلب مطالب دست بدست شده و تکراری است و با صرف هزینههای فراوان نتایج بدست آمده درخور نخواهد بود. اگرچه در سالهای اخیر مراکز تحقیقاتی در دانشکدههای داروسازی و شیمی دست بکار بزرگ تجربه شیمیایی و بررسی و فرموله کردن مواد موجود در گیاهان شدهاند و مقالات متعددی نیز منتشر شده است ولیکن نتایج بدست آمده از این کارها در هیچیک از بیمارستانها و آزمایشگاهها بدرجه قطعی مورد استفاده نرسیده و متأسفانه به هریک از کتابهای نگاشته شده نیز مراجعه میکنیم، همان مطالب گذشته که قطعیت علمی آنها به اثبات نرسیده است را تکرار میکنند. لذا مجدداً یادآور میشوم که با وجه به غنائت گونههای گیاهی در ایران و پیشرفتهای علمی بدست آمده و امکانات آزمایشگاهی فراهم شده ضرورت انجام کاری منسجم و دقیق و براساس برنامهای مدون میتواند ما را از هرج و مرج گیاهان دارویی نجات بخشد در اینجا برا اثبات ادعای خود فقط آمار و ارقامی را که بهطور مستند از منابع و رفرانسهای گیاهان دارویی و فلور ایران جمعآوری نمودهام بیان میدارم تا عمق کار و عمل و دامنه و وسعت آن بیشتر آشکار گردد.
طی بررسی دقیق کلیه گیاهان ایران که فهرست آنها در کتاب فرهنگ نامهای گیاهان ایران آورده شده قریب به 569 جنس از جنسهای گیاهان ایران دارویی هستند که دربرگیرنده حدود 2300 گونه هستند. که تعدادی از آنها نیز به صورت معرفی شده یا کاشته شده به ایران وارد شدهاند و در ردیف گیاهان دارویی سنتی رایج نمیباشند. از این تعداد 80 جنس آن در ردیف گیاهانی است که به ایران وارد شده و در نقاط مختلف ایران کاشته شدهاند. در میان این گیاهان 116 جنس در ردیف گیاهان معطر و بودار است که دربرگیرنده 836 گونه میباشد که اغلب آنها متعلق به تیرههای آفتابگردان، نعناع و چتریان میباشند. این گیاهان بطور عمومی در 130 تیره گیاهی جای میگیرند که از این تعداد 19 تیره نیز از گیاهان کاشته شده است. از میان گیاهان دارویی موجود در ایران 136 جنس آنها در ردیف درختان و درختچهها میباشند که بطور قطع و محصولات فرعی آنها مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و یا محصولات آنها به نحوی در ردیف غذاهای روزمره و میوهجات مصرفی خانوادهها قرار دارد که بدون توجه به مصارف دارویی آنها مورد مصرف و تغذیه قرار میگیرند. بنابراین آنچه بیشتر اهمیت دارد گیاهان علفی متعلق به تیرهها و جنسها هستند که هم شناخت آنها با مشکلات بیشتری دست به گریبان است و هم انجام کارهای آزمایشگاهی، فرموله کردن مواد و ترکیبات موجود در آنها و بعلاوه انجام آزمایشات بالینی که آیا این مواد در مقایسه با داروهای سنتیک ارزش اقتصادی دارند یا نه و درنتیجه بطور قطع تکلیف آن روشن و از دوبارهکاریها جلوگیری و از صرف هزینههای گزاف جهت انجام تحقیقات بدون کاربرد جلوگیری میکند. در عین حال به اعداد و ارقام فوق وجود قریب به 16 جنس از گیاهان نهانزاد آوندی از جمله سرخسها را نیز باید به این مجموعه افزود و میتوان ادعا کرد که در یک کار منسجم و حساب شده در طی داقل ده سال آینده اگر مجموعه افراد و دستاندرکاران طی یک برنامه مدون کاری، مجزا و فارغ از دوباره و چندبارهکاریها را انجام دهند بتوان به درجهای از اطمینان در مورد گیاهان دارویی ایران دست یافت و اطمینان یافت که آیا به واقع در ایران در حدود 2300 گونه گیاه دارویی وجود دارد یا نه که اگر این امر بواقع نزدیک باشد در این صورت از ثروتی بسیار با ارزش برخوردار شده و میتوان از آن بهره کافی گرفت. مسئله دیگر در این میان تداخل و تکرار بعضی از نامهای گیاهان است که باید پس از انجام اعمال دقیق شیمیایی و کنترل کردن مواد مؤثره و ارزشیابی و مقایسه آن با کاربردهای گذشته نامی روشن و منفرد برای یک گیاه خاص دارویی برگزید و از تکرار نامهای غلط برای مثال اکلیل الملک برای رمارن که اصولاً بومی ایران نمیباشد پرهیز کرد و این خود نیز در ردیف یکی از معضلات گیاهان دارویی ایران است.
تعلیم و تربیت از طریق هنر: هربرت رید (28)
فیلسوف انگلیسی، هربرت رید، باعث اصلی توجه بیشتر به هنر در ابتدای قرن حاضر بود. وی در کتاب «تعلیم و تربیت از طریق هنر» (1955، ویرایش سوم) به گرایشهای موجود در جامعه و تعلیم و تربیت نوین که خودجوشی، آزادی و بیان هنرمندانه را سرکوب میکند، اعتراض داشت. او اظهار داشت:
سرّ بیماریهای مشترکمان را باید در جلوگیری از توانایی خلاّقِ خودجوش افراد جستوجو کنیم. فقدان خودجوشی در تعلیم و تربیت و سازمان اجتماعی، به از هم پاشیدگی شخصیت مربوط است که نتیجه مصیبت بار پیشرفتهای اقتصادی و صنعتی و فرهنگی از زمان رنسانس بوده است. (1959، ص 201)ادامه مطلب...
Like a pillar of light Man stood amidst the ruins of Babylon,nineveh,palmyra and pompeii, and as he stood
he sang the song of Immortality
LET THE EARTH TAKE
THAT WHICH IS HERS
FOR I , MAN, HAVE NO ENDING
انسان همچون ستونی از نور در میان خرابه های بابل، نینوا، پالمیر و پمپئی ایستاد،
و در همان حال سرود جاودانگی سر داد:
بگذار زمین هر آنچه که داده است باز پس بگیرد.
زیرا من، انسان، پایانی ندارم.